Pasar Gemert één grote reünie

22-04-2012 11:56

He, jij ook hier! Hoe is het? Waar zit je tegenwoordig? Wat doe je? De meest gestelde vragen in het vorige weekend op de Pasar Gemert, direct gevolgd door geanimeerde gesprekken tussen mensen die elkaar in jaren niet meer hebben gezien. Het was dan ook één grote reünie van zowel Indische als autochtone Gemertenaren. Soms was de herkenning er niet meteen, want er waren veel oud-inwoners uit het hele land naar Gemert gekomen, die al vele tientallen jaren geleden naar elders zijn verhuisd. Dan hoorde je vaak de vraag:”Wie ben je ook al weer? Je komt me wel bekend voor.” Maar ook: “Goh, ben jij het. Ik herken je helemaal niet meer.” Veel herinneringen zijn er op de Pasar opgehaald, zeker bij de tientallen familiefoto’s uit de jaren vijftig en zestig. Tentoongestelde foto’s uit de archieven van de gemeente Gemert-Bakel en Heemkundekring De Kommanderij Gemert, maar ook uit talrijke familiealbums.

Meer dan tweehonderd bezoekers waren zaterdag naar De Eendracht gekomen. Joyce de Haas opende de muziekavond met een gedicht van haar moeder en een eerbetoon aan de eerste generatie Indische Nederlanders die 60 jaar geleden in Gemert was neergestreken. Ze vroeg voor hen niet om een minuut stilte, maar om een klaterend applaus. Het geweldige optreden van de soulband “Chocolate” bracht vanaf de eerste akkoorden de feeststemming er goed in. En ook de Indo-band “Reboot” hield metstevige rock de enthousiaste menigte in beweging. Tussen de optredens door zorgden de dj’s Bernard Janssen en Arno Maas voor passende muziek uit de jeugdjaren van de babyboomgeneratie. De loterij voor een goed doel, deed de BINGO-tijden helemaal herleven. Een zeer geslaagde avond waarop de Indisch hapjes gretig aftrek vonden.

Ook het bezoekersaantal op zondag was met ruim 500 overweldigend. Na het welkomstwoord van Inge Dümpel werd de Pasar (=markt) officieel geopend door mevrouw J. de Sadeleer – van Heel. Zij leidde de bezoekers naar de tentoonstellingsruimte waar mevrouw J. van den Elzen – van Berlo uit de Bloemerd in onvervalst Gímmers een zelfgeschreven gedicht voordroeg. Jo verwoordde hoe zij als twintiger de komst van de Indischen in Gemert had beleefd. Een prachtig gedicht, raak getypeerd, humoristisch en ontroerend. Het dialect werd door iedereen verstaan getuige de lachsalvo’s op het juiste moment en de tranen die hier en daar in ooghoeken opwelden.

In de foyer heerste een gezellige drukte. Voor de Indische catering stond steeds een lange rij. Ook de diverse kraampjes trokken de nodige belangstelling. De vaardige vingers van de Indische masseur kregen geen minuut rust. Bij de verhalenvertellers Rob, Inge en Shelley zat de huiskamer steeds vol met geïnteresseerde toehoorders en fotograaf Paul Verhees schoot mooie plaatjes van bezoekers in traditionele Indonesische kledij. Hoogtepunten die zondagmiddag waren toch wel de twee muzikale optredens. Eerst van de Tweedegeneratieband, bestaande uit Indische zangeressen en muzikanten die met Gemert verbonden zijn. Zij stonden tien jaar geleden bij het 50-jarig jubileum ook op het podium. Daarna verzorgde de in Indische kringen bekende troubadour Wouter Muller met band het afsluitende optreden. Hij bracht met passie zijn songs, die steeds typisch Indische onderwerpen aanstipten. Heel herkenbaar voor het publiek, dat enthousiast meezong.

Al met al was de tweede editie van Pasar Gemert een overweldigend succes. Via de websites www.pasargemert.nl en www.indischgemert.nl houden wij u van verdere ontwikkelingen op de hoogte. De organisatie dankt de deelnemers, de bezoekers en vooral de sponsors voor het mogelijk maken van dit evenement.

Terug